Artikel afbeelding

Het kopen van een nieuwe aanhanger: wat komt daarbij kijken?

Ga je op vakantie en heb je toch nét te weinig ruimte voor alle bagage? Een auto of motor vervoeren zonder het naar de bestemming te hoeven rijden? Grote hoeveelheden (tuin)afval makkelijk afvoeren? Deze en andere redenen kunnen je doen besluiten om een aanhanger aan te schaffen. Maar het aanschaffen van een aanhanger is niet iets wat je dagelijks doet. Daarom kan het erg lastig zijn om de juiste beslissingen te nemen, en de aanhanger te kopen die past bij jouw wensen en eisen. In dit artikel leggen we je uit welke zaken je in acht moet nemen wanneer je een aanhanger gaat kopen!

Kopen of huren?

Bedenk dat het ook altijd mogelijk is om een aanhanger te huren. Wanneer je een aanhanger zelf koopt kun je er natuurlijk op alle momenten dat je wenst gebruik van maken. Maar een aanhanger, afhankelijk van het type, is niet goedkoop, neemt ruimte in en heeft onderhoud nodig. Wanneer je niet intensief gebruik gaat maken van de aanhanger, en wanneer je geen speciale aanhanger nodig hebt, is het misschien een beter idee om een aanhanger te huren. Wanneer je toch een eigen aanhanger wilt, kun je er ook voor kiezen om een tweedehands aanhanger aan te schaffen, maar wees dan wel alert voor gebreken. Toch de garantie en zekerheid van een nieuwe aanhanger? Bekijk dan of je de aanhanger met meerdere personen kan aanschaffen, bijvoorbeeld vrienden of familie die dezelfde wensen hebben.

Weet je niet precies wat je wilt en wat je fijn vind? Dan kan het huren van een aanhanger ook een uitkomst zijn. Zo kun je de aanhanger in de praktijk uitproberen, en later beslissen welk model je wilt aanschaffen.

Het kiezen van de juiste aanhangwagen!

Bepaal voor het aanschaffen van een aanhangwagen met welke typen aanhangwagens je mag rijden. Zo weet je precies welke aanhangwagens je kunt aanschaffen met het rijbewijs dat je in bezit hebt.

Rijbewijs B

Je mag met een aanhanger rijden van maximaal 750 kilo (aanhanger + lading).

Je mag met een aanhanger rijden van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen (aanhanger + lading) niet meer wegen dan 3500 kilo.

Rijbewijs B+

Je mag met iedere aanhanger rijden zolang de auto en de aanhanger samen (aanhanger + lading) niet meer wegen dan 4250 kilo.

Rijbewijs BE

Je mag met een aanhanger rijden van maximaal 3500 kilo (aanhanger + lading). In sommige gevallen mag dit meer zijn.

Type aanhanger

Bedenk voor welk doel je de aanhanger aanschaft, en welk type aanhanger daar het beste bij past. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten aanhangers. Wil je een aanhanger voor een specifiek doel, bijvoorbeeld om fietsen, dieren, motoren of boten te transporteren? Dan kies je simpelweg een aanhanger die specifiek daarvoor is gemaakt. Wil je de lading gemakkelijk kunnen storten? Dan kun je kiezen voor een kipper. Of is het belangrijk dat je een zware lading kunt vervoeren met veel stabiliteit? Dan kan een tandemasser de juiste keuze zijn.

Wanneer je andere grote objecten wilt transporteren, kan je kiezen voor een open of een gesloten aanhangwagen. Open aanhangers, zoals plateauwagens, worden vaak gebruikt voor kortere ritten. Het materiaal dat je vervoert moet tegen een stootje kunnen, aangezien het niet is beschermd tegen regen of andere invloeden van buitenaf. Ook moet je met een open aanhangwagen gebruik maken van een aanhangwagennet. Gesloten aanhangers zijn volledig dicht en beschermen het materiaal dat je vervoert optimaal, maar zijn wel duurder dan vergelijkbare open aanhangers.

Kun je niet een aanhanger vinden die voldoet aan al jouw wensen? Dan is het bij sommige aanhangwagenbedrijven mogelijk om een aanhangwagen op maat te laten bouwen. Zo kun je ervoor zorgen dat de aanhanger beschikt over alles dat je nodig hebt. De aanhangwagen zal wel duurder worden en je zult langer moeten wachten voordat je gebruik kunt maken van de aanhanger.

Geremd of ongeremd

Bepaal ook of je een geremde of ongeremde aanhanger wilt aanschaffen. Het verschil tussen deze twee categorieën zit in een remsysteem dat kan worden aangebracht. Het remsysteem maakt de aanhangwagen veiliger door een hogere stabiliteit, en een minder lange remweg. De meeste geremde aanhangwagens kunnen een hogere massa vervoeren dan ongeremde aanhangwagens. Daarentegen zijn ongeremde aanhangers goedkoper en zijn populair voor transport over korte afstanden.

Materiaal

Kijk ook naar het materiaal waarvan de aanhanger is gemaakt. Het materiaal bepaalt deels de prijs van de aanhanger, maar heeft ook invloed op de kwaliteit en het gewicht. Veelgebruikte materialen in aanhangers zijn hout, staal en aluminium.

Tweedehands aanhangwagen

Heb je nadat je je hebt georiënteerd toch de keuze gemaakt voor een tweedehands aanhanger? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten wanneer je er eentje aanschaft. Zo koop je geen aanhangwagen met op het eerste oog verborgen gebreken.

Check de as van de aanhangwagen of deze niet verbogen is of speling heeft. Dit is vaak het geval als de aanhangwagen slingert achter je auto. Daarnaast kun je ook de hoek opmeten van de zwenkarm om te bepalen of de as is verbogen.

Naast de as zijn de banden belangrijk. Deze kunnen slecht zijn omdat de aanhanger weinig is gebruikt en dus veel stil heeft gestaan. Controleer ook scheuren en het profiel. Daarnaast is er een productiedatum te vinden op de band. Controleer dus of de banden niet te oud zijn.

Bekijk of er roestvorming te zien is op het chassis, en of dit al in een vergevorderd stadium is of niet. Ook de bodemplaat kan gaan rotten, dus controleer of deze nog stevig is. Beide problemen kunnen zich voordoen wanneer de aanhangwagen niet goed is onderhouden en langdurig buiten heeft gestaan. Controleer als laatste of de verlichting correct werkt, of de aanhanger soepel koppelt en in het geval van een geremde aanhangwagen of de remmen correct werken.

Wanneer je de aanhangwagen naar wens hebt gevonden, kun je er hopelijk met veel plezier gebruik van gaan maken. Let wel op dat je je aan alle regels en snelheidslimieten houdt, dus lees je goed in voordat je de web op gaat. Heb je nog geen geschikte aanhanger kunnen vinden, of heb je meer advies nodig? Dan kan één van onze aanhangwagenbedrijven je verder helpen!

Op July 24, 2018